bseb class 10th sanskrit viral set-5

bseb class 10th sanskrit viral set-5 // bihar center

bseb class 10th sanskrit viral set-5 // bihar center

1. पाणिना कृतम् किमस्ति ?

(A) निरूक्तम्
(B) छन्दः
(C) व्याकरणम्
(D) कल्पः

Answer ⇒ C
2. कर्मकाण्डग्रन्थः कः अस्ति ?

(A) कल्पः
(B) वेदाः
(C) छन्दः .
(D) दुर्गासप्तशती

Answer ⇒ A
3. छन्दग्रन्थस्य रचयिता कः ?

(A) पाणिनि
(B) लगधः
(C) पिङ्गलः
(D) निरूक्तम्

Answer ⇒ C
4. भारतीय दर्शनस्य संख्या कति अस्ति ?

(A) पञ्च
(B) षड्
(C) सप्त.
(D) अष्ट

Answer ⇒ B
5. चरक-सुश्रुतसंहिता कस्य विषयस्य ग्रन्थौ स्तः ?

(A) गणित
(B) आयुर्वेद
(C) वेदान्त
(D) कृषि

Answer ⇒ B
6. पाश्चात्य देशेषु अनुशासनम् अपि अभिथीयते ?
(A) शिक्षा
(B) शास्त्रम् ‘
(C) कल्पः
(D) अध्ययनविषयः

Answer ⇒ D
7. ‘न भेतव्यं न भेतव्यम् केन कथितम् ।

(A) कर्णः
(B) शक्रः
(C) भगवान्
(D) शल्यः

Answer ⇒ B
8. ‘पादपाः’ किं भविष्यति ?

(A) क्षयं गच्छति
(B) शुष्यति
(C) निपतन्ति
(D) तिष्ठति

Answer ⇒ C
9. इन्द्रः किं गृह्यति ?

(A) पृथिवीं
(B) गजान्
(C) घोटकान्
(D) कवचकुण्डले

Answer ⇒ D
10. शत्रुराज्यानि किं वर्धयन्ति ?

(A) कलहं
(B) शस्त्र
(C) विस्फोटक
(D) उपद्रवः

Answer ⇒ A

11. प्राचीनकाले शिष्यः ……….. इति कथ्यते स्म।

(A) ब्रह्मचारी
(B) छात्रः
(C) विद्यार्थी
(D) जिज्ञासु

Answer ⇒ A
12. दामोदरगुप्तस्य ग्रन्थः कः ?

(A) कुट्टनीम्
(B) काव्यमीमांसा
(C) मिश्रलाभ:
(D) कौमुदी

Answer ⇒ A
13. नगरस्य समीपे ………. बहुलमुत्पादनं भवति स्म।

(A) फलानां
(B) पुष्पाणां
(C) अन्नानां
(D) द्राक्षाणां

Answer ⇒ B
14. यूनानराजदूतः ………. स्वसंस्मरणेषु निरूपयति।

(A) फाह्यान
(B) हुयेनसांग
(C) इत्सिंग
(D) मेगास्थनीजः

Answer ⇒ D
15. …….. काले सुतरां समृद्धम्।

(A) चन्द्रगुप्तमौर्यस्य काले
(B) अशोकस्य काले
(C) बुद्धकाले
(D) मुगलवंशकाले

Answer ⇒ B
16. कस्मिन् काले नगरस्य शोभा-रक्षाव्यवस्था अत्युत्कृष्टासीत् ?

(A) चन्द्रगुप्तमौर्यकाले
(B) अशोककाले
(C) बुद्धकाले
(D) मुगलवंशकाले

Answer ⇒ A
17. गुप्तवंश शासनकाले कः महोत्सवः अतीव प्रचलितः ?

(A) होली
(B) दुर्गापूजा
(C)
(D) वसन्तोत्सव

Answer ⇒ C
18. पटना इति नाम कस्यात् शब्दात् निर्गतः ?

(A) पत्तनम्
(B) पाटलि
(C) कौमुदी
(D) पटनदेवी

Answer ⇒ A
19. “अलसकथा” पाठस्य लेखकः कः अस्ति ?

(A) नारायणपण्डित
(B) विद्यापति
(C) भासः
(D) दयानन्दः

Answer ⇒ B
20. “अलसकथा” कस्मात् ग्रन्थात् संकलितः ?

(A) मित्रलाभात्
(B) हितोपदेशात्
(C) पुरूषपरीक्षायाः
(D) नारीशिक्षायाः

Answer ⇒ C
21. कति पुरूषाः परस्परंम् आलपन्ति ?

(A) द्वौ
(B) त्रयः
(C) चत्वारः
(D) पञ्च

Answer ⇒ C
22. ‘आलोक्य’ इति पदस्य पर्यायः कः ?

(A) दृष्ट्वा
(B) गत्वा
(C) द्रष्टुम्
(D) गन्तुम्

Answer ⇒ A
23. ‘तूष्णीम्’ इत्यर्थः कः ?

(A) वृथा
(B) मौनम्
(C) क्षणम्
(D) अहर्निशम्

Answer ⇒ B
24. स्त्रीणां गतिः कः ?

(A) शिशु
(B) पति
(C) ईश्वरः
(D) ब्रह्मः

Answer ⇒ B
25. दार्शनिकरूचि प्रकृत्याः का आसीत् ?

(A) मैत्रेयी
(B) अपाला
(C) उर्वशी
(D) इन्द्राणी

Answer ⇒ A
26. ‘मृग’ का स्त्रीलिंग रूप क्या होगा ?

(A) मृगा
(B) मृगी
(C) मृगिनी
(D) मृगि

Answer ⇒ B
27. ‘मालिनी’ में कौन सा स्त्री प्रत्यय है ?

(A) ङीष्
(B) डीप
(C) ङीन्
(D) टाप

Answer ⇒ B
28. ‘मयुर + अण्’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) मायूरः
(B) मयूरः
(C) मयूरी
(D) मायूरी

Answer ⇒ A
29. ‘वद’ किस लकार का रूप है ?

(A) लट्
(B) लोट्
(C) लट्
(D) लङ्

Answer ⇒ B
30. ‘गच्छति’ में मूल धातु कौन-सी है ?

(A) गम्
(B) गच्छ
(C) या
(D) अट्

Answer ⇒ A
31. ‘लतायै’ किस विभक्ति का रूप है ?

(A) तृतीया
(B) सप्तमी
(C) चतुर्थी
(D) पञ्चमी

Answer ⇒ C
32. ‘राज्ञः’ किस शब्द का रूप है ?

(A) राजा
(B) राजन्
(C) राज
(D) राज्ञ

Answer ⇒ B
33. ‘हस् + क्तवतु’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) हसितम्
(B) हसितवान्
(C) अहसत्
(D) असन्

Answer ⇒ B
34. ‘पठितुम्’ में कौन प्रत्यय है ?

(A) तुमुन्
(B) क्त
(C) क्तवतु
(D) ल्युट्

Answer ⇒ A
35. ‘लघु + तरप’ से कौन शब्द बनेगा ?

(A) लघुता
(B) लघुतरम्
(C) लघुत्त्व
(D) लघिमा

Answer ⇒ B
36. मानवः में कौन-सा प्रत्यय है ?

(A) त
(B) तसिल
(C) अच्
(D) अण्

Answer ⇒ D
37. ‘अजा’ में कौन-सा स्त्री प्रत्यय है?

(A) टाप्
(B) डाप
(C) चाप
(D) डीप

Answer ⇒ A
38. ‘पीताम्बरः’ में कौन-सा समास है ?

(A) कर्मधारयः
(B) तत्पुरुषः
(C) बहुव्रीहिः
(D) इन्द्रः

Answer ⇒ C
39. राज्ञः पद में कौन विभक्ति है ?

(A) प्रथमा
(B) द्वितीया
(C) तृतीया
(D) चतुर्थी

Answer ⇒ B
40. अहम् का मूल शब्द क्या है ?

(A) अदस्
(B) अस्पद
(C) युष्मद्
(D) तद्

Answer ⇒ B
41. नदी शब्द के षष्ठी बहुवचन का रूप क्या है ?

(A) नद्यां
(B) नदीनाम्
(C) नदिनाम्
(D) नदीणाम

Answer ⇒ B
42. द्रक्ष्यति किस लकार का रूप है ?

(A) लट
(B) लोट
(C) लङ्का
(D) लृट्

Answer ⇒ D
43. नि उपसर्ग से कौन शब्द बनेगा ?

(A) निश्चय
(B) निवेश
(C) निष्काम
(D) निष्ठुर

Answer ⇒ B
44. विहाय शब्द में कौन प्रत्यय है ?

(A) यत्
(B) ण्यत्
(C) कटाप्.
(D) ल्यप्

Answer ⇒ D
45. वच् + क्त के मेल से क्या बनेगा ?

(A) वचितः
(B) वक्तः
(C) उक्तः
(D) उक्ति

Answer ⇒ C
46. शिव + अण् से कौन शब्द बनेगा ?

(A) शिवा.
(B) शिवन्
(C) शिवाण
(D) शैवः

Answer ⇒ D
47. जनता शब्द में कौन प्रत्यय है ?

(A) ता
(B) तल्
(C) तसिल
(D) तमप्

Answer ⇒ B
48. गुर्वी में कौन-सा स्त्री प्रत्यय है ?

(A) ङीप
(B) ङीष
(C) डीन्
(D) ई

Answer ⇒ B
49. नायक + टाप् से क्या बनेगा ?

(A) नायका
(B) नायीका
(C) नायिका
(D) नायेका

Answer ⇒ C
50. ‘निर्मलम्’ का संधि-विच्छेद क्या होगा ?

(A) निः + मलम्
(B) नि + मलम्
(C) निर् + मलम
(D) निस + मलम्

Answer ⇒ A
51. ‘गच्छ’ किस धातु का रूप है ?

(A) गम्
(B) गच्छ
(C) गद्
(D) गुप्

Answer ⇒ A
52. ‘लतायै’ में कौन विभक्ति है ?

(A) तृतीया
(B) चतुर्थी
(C) पञ्चमी
(D) सप्तमी

Answer ⇒ B
53. ‘पिता’ किस शब्द का रूप है ?

(A) पिता
(B) पित
(C) पितुः
(D) पितरि

Answer ⇒ B
54. ‘साधु’ शब्द के सप्तमी एक वचन का रूप कौन है ?

(A) साधो:
(B) साधो
(C) साधौ
(D) साधुषु

Answer ⇒ C
55. ‘पटु + तल्’ से कौन-सा शब्द बनेगा ?

(A) पटुता
(B) पटुतम्
(C) पटुत्वम्
(D) पाटवम्

Answer ⇒ A
56. ‘लघुतरम्’ में कौन-सा तद्धित प्रत्यय है ?

(A) मयट्
(B) तरप्
(C) तमप्
(D) इष्ठन्

Answer ⇒ C
57. ‘आगत्य’ शब्द में कौन प्रत्यय है ?

(A) अच्
(B) घञ्
(C) ल्यप्
(D) यत्

Answer ⇒ C
58. ‘भू + शत’ से कौन शब्द बनेगा ?

(A) भवानी
(B) भवनम्
(C) भवन्
(D) भवत्

Answer ⇒ C
59. ‘राजन् + ‘ङीप्’ से कौन शब्द बनेगा ?

(A) राज्ञी
(B) रानी
(C) राजनी
(D) रजनी

Answer ⇒ A
60. ‘मूर्खा’ में कौन सा स्त्री प्रत्यय है ?

(A) डाप्
(B) चाप
(C) टाप
(D) ङीप

Answer ⇒ C
61. ‘सर्वकारः छात्रेभ्यः द्विचक्रिकां ददाति।’ रेखांकित पद में कौन-सी विभक्ति है-

(A) सप्तमी
(B) चतुर्थी
(C) पञ्चमी
(D) द्वितीया

Answer ⇒ B
62. सः कर्णेन बधिरः अस्ति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकारः
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ B
63. पल्लवी जलेन मुखं प्रक्षालयति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी तृतीया विभक्ति विधायक सूत्र है ।

(A) करणे तृतीया
(B) येनाङ्गविकारः
(C) अपवर्गे तृतीया
(D) कर्तृकरणयोस्तृतीया

Answer ⇒ A
64. गृहम् अभितः वृक्षाः सन्ति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे
(C) कर्तुरीप्सिततमं कर्मम्
(D) अभितः परितः समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ D
65. क्रोशं कुटिला नदी। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है।

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे
(C) कर्तुरीप्सिततमं कर्मम्
(D) अभितः परितः समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ B
66. प्रेम कुमारः तीव्र धावति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है-

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे
(C) कर्तुरीप्सिततम कर्मम्
(D) अभितः परितः समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ A
67. पल्लवी पयसा ओदनं खादति। वाक्य के रेखांकित पद में कौन-सी द्वितीया विभक्ति विधायक सूत्र है –

(A) क्रियाविशेषणे च
(B) कालाध्वनोरत्यन्तसंयोगे,
(C) कर्तुरीप्सिततमं कर्मम्
(D) अभितः परितः समयानिकषाहा प्रतियोगेऽपि

Answer ⇒ C
68. “मुनये’ किस विभक्ति का रूप है ?

(A) द्वितीया
(B) तृतीया
(C) चतुर्थी
(D) सप्तमी

Answer ⇒ C
69. ‘बालक’ शब्द का षष्ठी बहुवचन रूप क्या है ?

(A) बालकेन
(B) बालकस्य
(C) बालकानाम्
(D) बालके

Answer ⇒ C
70. ‘अपृच्छत् ‘ किस लकार का रूप है ?

(A) लोट
(B) लट्
(C) लृट्
(D) लङ्

Answer ⇒ D
71. ‘नयति’ में मूल धातु क्या है ?

(A) ने
(B) नी
(C) पा.
(D) ना

Answer ⇒ B
72. ‘आ’ उपसर्ग से कौन शब्द नहीं बनेगा ?

(A) आहारः
(B) अभिमानः
(C) आचरण:
(D) आश्रमः

Answer ⇒ B
73. ‘पराजयः’ में कौन-सा उपसर्ग है ?

(A) परा
(B) प्र
(C) परि
(D) प्रति

Answer ⇒ A
74. ‘मूषकः’ का स्त्रीलिंग रूप क्या होगा ?

(A) मूषका
(B) मूषिका
(C) मूषकी
(D) मूषा

Answer ⇒ B
75. ‘गत्वा’ का प्रकृति प्रत्यय है ?

(A) गम् + ल्यप्
(B) गम् + कत्वा
(C) ग + त्वा
(D) गा + कत्वा

Answer ⇒ B
76. ‘मयि’ पद का मूल रूप क्या है ?

(A) युष्मद्
(B) अस्मद्
(C) तद्
(D) इदम्

Answer ⇒ B
77. ‘पथिन्’ शब्द का रूप तृतीया एकवचन में क्या होगा ?

(A) पन्थानम
(B) पथा
(C) पथे
(D) पथाम्

Answer ⇒ B
78. ‘किरणेन ग्रन्थः पठ्यते’ वाक्य में ‘किरणेन’ में कौन-सी विभक्ति है ?

(A) तृतीया
(B) चतुर्थी
(C) षष्ठी
(D) सप्तमी

Answer ⇒ A
79. ‘अपठत’ किस लकार का रूप है ?

(A) लट्
(B) लोट
(C) लङ्
(D) लृट्

Answer ⇒ C
80. ‘एधि’ का मूल धातु क्या है ?

(A) एध्
(B) अस्
(C) दृश्
(D) हन्

Answer ⇒ B
81. ‘लतया’ किस विभक्ति का रूप है ?

(A) प्रथमा
(B) द्वितीया
(C) तृतीया
(D) चतुर्थी

Answer ⇒ C
82. ‘हरिहरौ’ पद का विग्रह पद क्या होगा ?

(A) हरिहरि च
(B) हरौहरि च
(C) हरौहरौ च
(D) हरिः चः हरः च

Answer ⇒ D
83. ‘सप्ताहः’ पद का ‘विग्रह पद’ क्या होगा ?

(A) सप्तानाम् आह्नाम् समाहारः
(B) सप्तानाम् दिनानाम् युगपत्
(C) दिनानाम् सप्तानाम् सन्धि
(D) सप्त दिनानाम्

Answer ⇒ A
84. ‘पिताम्बरः’ पद का विग्रह पद क्या होगा ?

(A) पीतः अम्बरः यस्य सः
(B) पीता अम्बरा यस्या सा
(C) पीतम् अम्बरं यस्य सः
(D) अम्बरा पीता अस्ति सः

Answer ⇒ C
85. ‘अनु’ उपसर्ग के योग से कौन-सा, शब्द बनेगा ?

(A) अवकाशः
(B) उल्लेखः
(C) अनुरोधः
(D) इनमें सभी

Answer ⇒ C
86. वसुधा इति पदस्य पर्यायः अत्र कः ?

(A) राधा
(B) लता
(C) क्षेत्रम्
(D) पृथ्वी

Answer ⇒ D
87. शास्त्रं किं भवति ?

(A) ज्ञानशासकम्
(B) विषयः
(C) अध्ययनः
(D) कर्त्तव्यम्

Answer ⇒ A
88. वेदाङ्गानि कति सन्ति ?

(A) ईश्वरस्वरूपम्
(B) ज्ञानस्वरूपम्
(C) वेदरूपम्
(D) शिवरूपम्

Answer ⇒ C
89. वेदाङ्गानि कति सन्ति ?

(A) सप्त
(B) अष्ट
(C) षड्
(D) पञ्च

Answer ⇒ C
90. शिक्षा ……… बोधयति।

(A) वेदार्थ
(B) उच्चारण प्रक्रिया
(C) सूत्रम्
(D) प्रकृति-प्रत्यय

Answer ⇒ B

91. पृथ्वी दातुं कः इच्छति ?
(A) शल्यः
(B) भासः
(C) शक्रः
(D) कर्णः

Answer ⇒ D
92. ‘अविहा अविहा’ केन कथितम् ?
(A) शक्रः
(B) कर्ण
(C) सूर्यः
(D) शल्यः

Answer ⇒ A
93. वेदान्तानुशीलनपरायाः कस्याः वर्णनं लभ्यते ?

(A) सुलभायाः
(B) अपालायाः
(C) श्यामायाः
(D)ऋषिकायाः

Answer ⇒ A
94. गङ्गादेवी कस्य राज्ञी आसीत् ?

(A) कम्पणरायस्य
(B) अच्युतरायस्य
(C) चन्द्रादित्सस्य
(D) शंकरपाण्डुरंगस्य

Answer ⇒ A
95. शंकरपाण्डुरंगः कस्य पिता आसीत ?

(A) पुष्पादीक्षित
(B) वनमाना भवालकर
(C) क्षमाराव
(D) गंगादेवी

Answer ⇒ C
96. “वरदाम्बिका परिणयम्’ कस्य रचना अस्ति ?

(A) क्षमाराव
(B) तिरूमलाम्बा
(C) गंगादेवी
D) वनमाला भवालकर

Answer ⇒ B
97. अच्युतरायस्य राज्ञी नाम का आसीत् ?

(A) तिरूमलाम्बा
(B) मैत्रेयी
(C) गार्गी वाचक्नवी
(D) सुलभा

Answer ⇒ A
98. भारतस्य व्यक्तित्वं केन रचितम् ?

(A) संस्कारैः
(B) विद्यालयेन
(C) गृहेण
(D) मित्रेण

Answer ⇒ A
99. मानवस्य दोषापयनं केन भवति ?

(A) संस्कारैः
(B) विद्यालयेन
(C) गृहण
(D) मित्रेण

Answer ⇒ A
100. संस्काराः कति सन्ति ?

(A) चतुर्दश
(B) पञ्चदश:
(C) षोडश
(D) सप्तदश

Answer ⇒ C

PDF DOWNLOAD KARNE KE LIYE:-CLICK HERE 

 

 

1. HINDI MODEL PAPER 12TH 
2. BIOLOGY MODEL PAER 12TH

8.सिपाही की माँ-मोहन राकेश

 

1. BATCHIT OBJECTIVE CLICK HERE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!